Ontdekken wat een erfenis bevat

Erfrecht

Wees niet overhaast met het afwijzen, maar kijk eerst wat er in de erfenis staat.

Het is niet altijd gemakkelijk om erachter te komen wat er in de nalatenschap staat. Erfgenamen hebben het recht om informatie bij banken in te winnen en rekeningafschriften in te zien. Ze moeten meestal een verklaring van erfrecht overleggen, een document dat ze bij de rechtbank kunnen aanvragen en dat hen identificeert als erfgenamen. De vangst: Als de erfgenaam een ​​verklaring van erfrecht krijgt, wordt dit gezien als aanvaarding van de erfenis.

Als de erfgenamen een notarieel testament kunnen overleggen, hebben ze niet per se een verklaring van erfrecht nodig. volmacht. Bankklanten regelen vaak wie toegang heeft tot hun rekeningen na hun overlijden. In een rekeningvolmacht “na overlijden” of een zorgvolmacht geeft u bijvoorbeeld een naast familielid volmacht. De gemachtigde heeft toegang tot de rekeningen en kan een overzicht krijgen van het vermogen, de lopende betalingen en eventuele schulden.

Indien mogelijk moeten erfgenamen die geen toegang hebben tot de rekeningen, de woning van de overledene doorzoeken op aanwijzingen over hun financiële situatie. Rekeningafschriften en facturen van alle soorten, evenals post van autoriteiten en rechtbanken kunnen informatie verschaffen. Ook informatie van familie, vrienden of kennissen en zelfs buren kan nuttig zijn: Hoe leefde de overledene, waar gaf hij zijn geld aan uit? familieleden vragen. Een indicatie van een te hoge schuldenlast kan zijn dat naaste familieleden de huidige erfgenaam al hebben afgewezen – maar misschien is dat slechts een indicatie dat geen van hen grondig genoeg heeft onderzocht.

En wat als de afgewezen nalatenschap toch niet te veel schulden had?

Als de erfenis eenmaal is afgewezen, is er bijna geen weg meer terug: de erfgenaam kan zijn eigen verklaring aanvechten, maar moet daarvoor een reden hebben in het Burgerlijk Wetboek. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat de erfgenaam niet weet dat een bepaalde vordering tot de erfenis behoort. Zoals in dit geval: een vrouw wees de nalatenschap af van haar nicht, die omkwam bij een vliegtuigongeluk. Later hoorde ze dat de nalatenschap ook schadeclaims tegen de luchtvaartmaatschappij omvat.

Als u afstand wilt doen van de erfenis, moet u zich kunnen legitimeren bij de rechtbank of notaris. Verstandig is het om voordat u weigert of de erfenis aanneemt, eerst contact opneemt met een erfrecht advocaat.

Ontdekken wat een erfenis bevat
Schuiven naar boven