Alternatief voor verwarming zonder gas

Verwarming

In een tijd waarin milieuvriendelijke verwarming steeds belangrijker wordt en exploderende gasprijzen de portemonnee onder druk zetten, willen steeds meer mensen gasloos wonen. Ontdek in dit artikel met welke soorten verwarming u uw oude gas- of olieverwarming kunt vervangen en wat de voor- en nadelen zijn van warmtepompen, infraroodverwarming, pelletverwarming en dergelijke.

Waarom is er überhaupt behoefte aan een alternatief voor gasverwarming?

Natuurlijk heeft verwarming op gas een aantal voordelen. Het hoge rendement, de betrouwbare warmtevoorziening en de relatief lage aanschafprijs wisten in het verleden veel woning- en appartementeigenaren te overtuigen. Tegenwoordig zijn echter steeds meer mensen op zoek naar een alternatief voor verwarming op gas. Dit komt vooral door de nadelen van dit type verwarming, die niet kunnen worden verwaarloosd.

Gasverwarming is doorgaans afhankelijk van fossiele brandstoffen, die niet alleen vervuilend en verre van duurzaam zijn, maar ook beperkt beschikbaar zijn. Het resultaat is een slechte milieubalans van gasverwarming. Daarbij komt nog de afhankelijkheid van aardgas- en olielanden zoals Noorwegen of Rusland als het gaat om de beschikbaarheid en levering van verwarmingsbrandstof. Als hier bijvoorbeeld leveringsstops zijn vanwege economische beperkingen, wordt het gas snel schaars.

Verder is men natuurlijk ook sterk afhankelijk van de huidige gasprijs. Hoe hoger deze is, hoe duurder de bedrijfskosten van de gasverwarming.

Door de coronapandemie en met name de oorlog in Oekraïne stijgen de gas- en olieprijzen momenteel enorm. In 2022/2023 worden stijgingen tot 100% – of zelfs meer – verwacht. Daarom is het zinvol om rond te kijken naar verwarmingsalternatieven voor gas en olie. Los van het gas zelf, is er vanaf 2026 een wettelijke verplichting om gaskachels die ouder zijn dan 30 jaar te vervangen. Volgens de Bouwenergiewet mogen nieuwe gaskachels als enige kachels niet meer worden geplaatst. Ook overstappen op milieuvriendelijk biogas als alternatief voor aardgas wordt aanbevolen.

Verwarming zonder gas en olie: alternatieve verwarmingssystemen Er is een hele reeks verwarmingssystemen die net zo efficiënt en krachtig zijn als verwarming op olie en gas, maar die zonder fossiele brandstoffen kunnen worden gebruikt. Deze alternatieven voor verwarming op olie en gas zijn beschikbaar:

 • warmtepomp
 • nfrarood verwarming
 • Thermische zonne-energie
 • Hout- of pelletverwarming
 • Brandstofcelverwarming
 • stadsverwarming

Laten we de afzonderlijke soorten verwarming eens nader bekijken en controleren op vier belangrijke factoren: aanschafkosten, bedrijfskosten, efficiëntie en duurzaamheid. De olieverwarming zullen we hier niet noemen, omdat deze nauwelijks voordelen heeft ten opzichte van gasverwarming en een even slechte milieubalans.

Warmtepomp in plaats van gasverwarming: warmte uit lucht, aarde en water

Het werkingsprincipe van verwarmen met een warmtepomp is eenvoudig: de verwarming gebruikt de energie of warmte uit de omgeving. Een koelvloeistof die zich in de kachel bevindt, wordt verdampt met behulp van omgevingswarmte uit lucht, water of aarde – afhankelijk van het type warmtepomp – en gecomprimeerd in de compressor. Hierdoor ontstaat warmte die kan worden afgegeven aan de heaters of kan worden gebruikt om warm water te verwarmen. Warmtepompverwarmingssystemen zijn momenteel erg populair. Jaarlijks wordt een groot aantal nieuwbouwwoningen met deze vorm van verwarming uitgerust. Geen wonder, want het heeft veel voordelen:

 • kan werken zonder fossiele brandstoffen
 • zeer hoog rendement met goede isolatie
 • Relatief lage bedrijfskosten
 • kan zowel verwarming als warm water leveren
 • geen uitlaatgassen bij verwarming
 • Milieuvriendelijk bij gebruik van groene stroom
 • Hoge staatssubsidies tot wel 50%

Naast de vele voordelen zijn er ook een aantal nadelen:

 • Hoge aanschafkosten
 • Ingewikkelde en dure installatie
 • Afhankelijkheid van de elektriciteitsprijs
 • Alleen echt effectief met goede isolatie
 • De installatie is afhankelijk van de respectievelijke omgevingsomstandigheden

Een goed en vooral milieuvriendelijk verwarmingsalternatief voor gas en olie is de warmtepompverwarming, mits deze werkt op elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen.

Infrarood verwarming: elektriciteit in plaats van gas en olie

De infraroodstraler werkt ook op elektriciteit. Discrete of opvallende verwarmingspanelen fungeren als verwarmingselementen, die eenvoudig aan de muur of het plafond kunnen worden gemonteerd of als flexibel staand apparaat kunnen worden gebruikt. Ze zorgen voor gerichte en langdurige warmte door zowel de objecten in de ruimte als de muren, plafonds en vloeren te verwarmen – en niet de lucht, zoals bij klassieke convectiekachels het geval is.

De voordelen van infraroodverwarming zijn legio:

 • Zeer efficiënt en energiebesparend
 • Extreem duurzaam bij gebruik van groene stroom
 • Ruimtebesparend ontwerp waarvoor geen boiler of grote radiatoren nodig zijn • Verbetert het binnenklimaat
 • Er zijn geen fossiele brandstoffen nodig
 • Geen uitlaatgassen van verwarming
 • Geen hoge aanschaf- en exploitatiekosten
 • Overheidssubsidies
 • Eenvoudige installatie en geen onderhoud
 • Ook ideaal voor huurappartementen

Men moet echter rekening houden met de volgende nadelen van infraroodverwarming:

 • Hoog stroomverbruik bij ongunstige plaatsing of slechte isolatie
 • Afhankelijk van huidige elektriciteitsprijzen
 • Alleen echt duurzaam bij gebruik van groene stroom
Alternatief voor verwarming zonder gas
Schuiven naar boven